A l’entrada “Juny 1938: Boris Peskine”[i], relatava que (Malraux) porta a l’hotel Majestic on s’allotjaran, a Boris i a Louis Page, el càmera de la pel·lícula. Després de dinar, se’ls uneix Max Aub, acompanyat d’una bella periodista russa, Bola, corresponsal de Pravda.
A la nota IV especificava: Es tractaria molt possiblement de Maria Osten, amant de Mikhaïl Koltsov, que ja havia partit per a la URSS, on temps després seria detingut i afusellat (com ho va ser la pròpia Maria temps després)[ii].
Bé, doncs pel que sembla vaig suposar massa, ja que en posteriors indagacions he trobat una altra corresponsal de Pravda. Partint de la informació d’un llibre[iii], trobo després cites que fins i tot comenten el menjar. Per exemple:
1.- EL PAÍS[iv]. Ernest Toller, l’autor d’Una joventut a Alemanya, és a l’hotel Majestic, a Barcelona, emborratxant-se enmig d’una discussió sobre el futur de la República espanyola. […]. Amb ell comparteixen begudes i arguments André Malraux, Boleslavskaya (corresponsal de Pravda), Herbert Matthews (de The New York Times) i altres periodistes com Robert Payne, Louis Fischer i James Lardner, que es recupera de les ferides i tornarà ben aviat al front. […]
André Malraux, que és pilot aficionat (sic),[…] ara és a Barcelona, allotjat a l’hotel Majestic[v] juntament amb el seu equip i la companyia ocasional d’un superb escriptor republicà: Max Aub. Roda una pel·lícula basada en la seva última novel·la.
2.- Un article sobre José Bergamín durant la guerra[vi]: Contemporitzant com ell ho feia, no és estrany que Bergamín fos vist cap al 1939 com algú “molt cautelós” per l’agent del MOPR –una tal Boleslavskaia– que informava Moscou, segons anoten Elorza i Bizcarrondo [1999:487][vii] després de la consulta d’un arxiu secret.
3.- A Facebook[viii] trobo fins i tot la relació amb l’apel·latiu de Bola: Amb ell (Malraux) comparteixen glops i arguments ‘Bola’ Boleslavskaya / Болеславская, corresponsal en cap de Pravda, de Moscou, que llavors tenia la seva mare greument malalta a Rússia.
Així doncs, sembla clar que la “Bola” citada per Peskine[ix] no era Maria Olsen, encara que també treballés per a Pravda i estigués per Barcelona, sinó Boleslavskaia.
Però ja conegut el veritable cognom de la senyora, resulta fàcil aprofundir acudint, per exemple a les biografies de Malraux, on podem veure que Boleslava Boleslavskaya havia estat la traductora en els seus discursos pronunciats a Moscou durant el seu viatge de 1934[x]. Per això l’amistat.
Demano perdó per l’error, cosa que demostra una vegada més la raó de ser de VISORHISTÒRIA, ja que és molt més útil mantenir una web actualitzada que publicar un llibre en paper, de difícil correcció.
No he trobat cap imatge de “Bola”, però puc aportar la descripció que en fa els biògrafs de Malraux. Cate ens diu[xi]: “Una bella senyora molt perfumada, de pit opulent”. Per part seva Todd[xii] la descriu com: “Dona jove (el 1934), d’ulls grisos, dents ennegrides i cames supèrbies”.
També podem veure la seva lletra, en un escrit[xiii] seu amb la seva firma a l’imprescindible llibre de Manuel Aznar. Aquí és. Diu: “El meu cor és amb la joventut espanyola! Que és tan heroica, tan bella!” (Madrid, 8.7.1937).
SABER-NE +:
JUNY 1938: Boris Peskine. Contractació de qui faria el guió tècnic de Sierra de Teruel.
NOTES:
[i] https://www.visorhistoria.com/junio-1938-boris-peskine/
[ii] https://www.fronterad.com/devorados-por-stalin-la-vida-de-la-periodista-maria-osten/
[iii] ROJAS, Carlos (1979) La guerra en Catalunya. Barcelona, Plaza y Janés. Pàgina 233. Cita: Boleslavskaya, corresponsal de Pravda.
[iv] https://elpais.com/politica/2012/11/01/actualidad/1351793067_867124.html
[v] De fet Malraux s’hostatjava al Ritz, mentre que era Aub qui sojornava al Majestic.
[vi] https://academica-e.unavarra.es/server/api/core/bitstreams/34544881-0d26-4d73-be54-c701f373c041/content
[vii] Elorza, Antonio y Bizcarrondo, Marta (1999): Queridos camaradas: La Internacional Comunista
y España, 1919-1939, Barcelona, Planeta.
[viii] https://www.facebook.com/profile/100063573368676/search/?q=boleslavskaya&locale=sq_AL
[ix] http://docplayer.fr/187080876-Notes-de-boris-peskine-a-propos-de-la-preparation-du-tournage-de-l-espoir-juin-juillet-1938.html
[x] TODD, Olivier (2001) André Malraux, una vida. Barcelona, Tusquets. Pàgina 183-184.
[xi] CATE, Curtis (1993). Malraux. Paris, Flammarion. Pàgina 258.
[xii] TODD (2001): 183.
[xiii] AZNAR SOLER, Manuel (Ed.) (2018) Segundo Congreso Internacional de escritores para la Defensa de la Cultura (Valencia-Madrid-Barcelona-París, 1937). València, Institució Alfons el Magnànim. Pàgina 1145.