Després de la seqüència V, no filmada, que comentem en una altra entrada, i la transitòria VI, citada en ser continuació de la IV, entrem a la SEQÜÈNCIA VII[i]. Per rodar-la, possiblement Malraux i el seu equip van comptar amb més facilitats i mitjans que amb altres que es filmarien més endavant, amb la guerra avançant inexorablement. Potser per això, també es disposa de més imatges del seu rodatge, com les que aquí oferim, citant si escau la font amb la referència al llibre d’on han estat escanejades.
La seqüència VII, en què els republicans de Terol han sortit de la drogueria (seqüència VI, Annant pel carrer Petritxol) i s’encaminen a la sortida de la ciutat per portar algunes armes i dinamita a l’assetjada Linàs, va ser rodada els primers mesos de l’aventura. Sembla lògic que es rodés abans de les seqüències que segueixen l’argument, VIII, IX i X, realitzades majoritàriament (tret d’uns plànols al carrer Montcada de Barcelona) a Tarragona. Josette Clotis, que hi va ser, li diu el 22 de setembre del 1938, a la seva amiga Suzanne[ii]: “Vam tornar ahir de Tarragona, on acabem de passar quinze dies”. Així, possiblement, els de la seqüència VII es rodessin a l’agost, sent una de les primeres a fer-se. Ho corrobora també la indicació, sense referència, de l’historiador John J. Michalczyk[iii], que indica que es dugué a terme el 4 d’agost. Coincideix també si ens fixem en la manera de vestir que es veu a les imatges del rodatge, ben estiuenca.
Un detall que cal esmentar és que el 19 d’agost hi va haver uns forts bombardejos que van assolir el mercat de la Boqueria, i al mateix carrer Santa Anna, en concret els números 1, 2, 3, 4 i 7 2, les cases que hi havia tocant a les Rambles. El van fer avions italians Savoia S 79 provinents de Mallorca, a les 4, 10 i 12:30 del matí, amb el resultat de 24 morts i 84 ferits[iv]. Els altres bombardeigs van ser més allunyats del lloc de rodatge (generalment el port), els dies 3, 10, 13, 14, 15, 28 d’agost i 4, 13 i 16 de setembre. Ho veurem amb més detall en una entrada específica, ja que afectaven el rodatge i encara més el revelatge dels negatius.
Tot i això, cal destacar que, malgrat la cruesa dels bombardejos contra la població civil, això no va influir en la política de No-Intervenció. Els d’aquest 19 d’agost van ser presenciats a Barcelona per la Comissió Britànica d’Enquesta, que va fer un informe molt dur per al Foreign Office[v].
També els del mes de juliol anterior, especialment el del dia 19 que va afectar la catedral, van ser inclosos al documental Catalunya màrtir (vegeu vídeo), que es va projectar el 27 del mateix mes a París. Les qüestions d’estat, o l’abúlia dels governs francès i britànic, van tenir més força que les imatges i els informes d’aquests atacs cruels.
Veurem ara la ubicació la més exacta possible dels exteriors rodats al carrer Santa Anna, així com la imatge actual dels mateixos llocs.
A: LA REIXA: És l’entrada a l’església parroquial de Santa Anna, que per la part posterior té un passadís que dona a la Plaça Catalunya. Continua igual que al fotograma.
________________________________________
B: LA BOTIGA: Possiblement, l’únic comerç que segueix igual que el 1938. Actualment, és una guanteria (Guantería Alonso, al núm. 27), i en el seu moment seria una cosa semblant o com a màxim una merceria. S’aprecia al fotograma.
______________________________________
C: LES CURIOSES: Ens explica Manuel Berenguer (director de fotografia, que a Sierra de Teruel va ser operador al costat d’André Thomas, sota la direcció de Louis Page)[vi] “Quan vam rodar al carrer Santa Anna va costar força feina perquè la gent treia el cap als balcons”. (Que són aquests balcons i no altres ho demostren els semicirculars que hi ha a continuació). La imatge correspon a MARION (1976): 128)
________________________________________
D: CARRAL: Passat l’ensurt de l’emboscat que els ha disparat, al fotograma es veu Carral agrupant novament la seva gent. El punt exacte en què es troba es pot veure pels relleus de la paret. Al fons, el Portal de l’Àngel.
________________________________________
Al mapa corresponent s’han intentat localitzar els punts des d’on es van ubicar les càmeres per filmar tota la seqüència:
E: FERIT: A la imatge de 1938, del llibre de Marion (MARION 1970: 55)[vii], se’ns indica: Després del tiroteig, un dels figurants continua representant la mort sobre les llambordes. Al centre, André Malraux, tapat en part, Denis Marion i Max Aub. Al que s’hi pot afegir: La foto està feta en direcció a les Rambles, i s’hi poden apreciar les barreres que es van posar per evitar els tafaners (bastants al fons), i també fins i tot (entre Malraux i Marion) a un guarda d’assalt amb el fusell, per mantenir l’ordre. Malgrat la dificultat, es pot veure que els edificis no estan danyats, així que bé podria ser que es rodés abans del fatídic 19 d’agost.
________________________________________
F: PLANS: A la imatge[viii], es pot veure Max Aub, indicant alguna cosa del carrer, mentre André Malraux mira pel visor d’una càmera portàtil. Una mica més enllà, Denis Marion. Al fons s’entreveu el Portal de l’Àngel (la part oposada a les Rambles)
________________________________________
G: EL RODATGE (Imatge a MARION (1976): 64). Possiblement assenyalant el balcó des d’on dispara el feixista emboscat. Els balcons de darrere ens orienten sobre la ubicació (donant l’esquena a la Rambla). Qui aixeca el braç és Denis Marion, i darrere seu, l’script, Paule Boutault, esposa de Louis Page, l’operador a les ordres d’André Thomas.
________________________________________
Més enllà dels vestits que indiquen que es va rodar a l’estiu, cal assenyalar que André Thomás va marxar a l’octubre, passant a ser operador Louis Page amb Manuel Berenguer. Page i la seva dona van marxar al novembre, quedant el rodatge en mans del mateix Berenguer, Jaime Piquer i altres, possiblement provinents de Laya Films.
Encara queden un parell d’imatges més que ens poden donar més llum sobre aquells calorosos dies de rodatge:
- LA BALA: A la segona meitat de 1938, l’escassetat de material bèl·lic era tal, que per rodar el pla en què un feixista emboscat dispara des del balcó, ferint diversos republicans, es va haver d’utilitzar una bola d’acer, que un assistent va llançar contra el vidre d’una botiga, en un precari “efecte especial”. A la foto, mostra el seu projectil a l’equip de rodatge (MARION (1976): 75). A la foto apareixen algunes de les persones esmentades al punt anterior (vegeu peu de foto)
- TRÀVELLING: A la imatge, Max Aub, còmodament assegut en una butaca, té als peus els rails per efectuar un tràveling. (Imatge d’UNIVERSO DE MAX AUB (2002): 16, i MARION (1976): 176). A la segona ens indiquen la presència (d’esquerra a dreta) de Denis Marion (amb la mà al cap), Paule Boutault i André Malraux mirant la càmera. Al fons, els tafaners del costat del Portal de l’Àngel.
No es podria acabar aquest repàs de les ubicacions, sense el mapa corresponent, on s’indiquen les lletres de les localitzacions indicades en cada comentari d’aquesta entrada.
Al primer guió publicat a França[ix], amb traducció al francès d’André Camp del text de Max Aub (així s’indica), s’esmenten diversos comerços del carrer; és possiblement la seqüència amb més detall d’ubicacions. Serveixi aquesta entrada per completar-lo.
Podeu veure el vídeo, on es comparen els fotogrames de la pel·lícula amb com és en l’actualitat. Inclou tant el carrer Santa Anna com el rodat a Tarragona (4’18»)
Com a colofó, i demanant perdó per això, em permeto un tall brevíssim del capítol VIII de la meva novel·la Campo de esperanza[x], traduït al català, en què s’esmenten alguns dels punts aquí tractats:
─Sang d’esquerra. Seqüència set. Presa primera.
El cap de Carral ─el cap dels guerrillers─, el de González ─el dinamiter─ i les de mitja dotzena d’extres més; Pedret el Coix tanca el grup. El cos sencer de Carral. Un fusell metrallador enganxat a les cames. González mirant enrere. Dues més ajupint-se. La mà de Thomas que baixa, cal iniciar el moviment de la vagoneta. Agustí empeny amb compte, lenta, progressivament, sense sacsejades, pas a pas, els peus sense enlairar-se de les llambordes. Sap com fer-ho: empenyent enganxat a terra, gairebé reptant.
─Fora! ─la veu de Max Aub, amb la erra gutural, esquinça el silenci expectant─. Senyora, fotre! Amagueu-vos d’una vegada! Desaparegui! ─un cap amb rul·los apareix i desapareix dubtant─. Si torna a aparèixer, ens l‘emportem!
Un dels milicians de la Rambla, tafaners arraïmats al seu voltant, arma el seu fusell i apunta cap al balcó. Els curiosos retrocedeixen. El cap no tornarà a aparèixer en tota la tarda. Clara i Josette es miren i riuen. Una morena i una rossa pel carrer de… Terol? Barcelona?
—————-NOTES———————-
[i] MALRAUX, André (1968). Sierra de Teruel. México, Ed. Era. Pàgina 32.
[ii] CHANTAL, Suzanne (1976). Un amor de André Malraux : Josette Clotis. Barcelona, Grijalbo. Pàgina 115
[iii] MICHALCZYK, John J. (1977), André Malraux’s Espoir : The propaganda/art film and the Spanish Civil War. University of Mississippi. Pàgina 159
[iv] ALBERTÍ, Santiago y Elisenda (2004). Perill de bombardeig. Barcelona sota les bombes (1936-1939). Barcelona, Albertí Editor. Página 282. Mapa molt detallat a: ARAÑÓ, laia y CAPDEVILA, Mireia. (2018) Topografia de la destrucció -Els bombadeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939). Barcelona, Ajuntament de Barcelona. Pàgina 178
[v] La Humanitat. 20.8.1938, Página 1
[vi] Archivos de la Filmoteca. Valencia, Filmoteca de la Generalitat ValenciAnna. Año I, nº 3. Pàgina 283
[vii] MARION, Denis (1970). André Malraux. Paris, Ed. Seghers-Cinéma d’aujourd’hui.
[viii] EL UNIVERSO MAX AUB – Catálogo (2002)
[ix] Sierra de Teruel-Espoir. Avant-Scène Cinéma. N. 385 Octubre 1989. Pàgines 33 i següents.
[x] CISTERÓ, Antoni (2018). Campo de esperanza. Barcelona, Ed. Barataria. Pàgina 102.